more than words ...

more than words ...

KINOLOGOJO KAR V KARJOLO IN V PEČ ...?

IZBRIS(ani) iz Rally obedienca?!

Smo priča brezčutnemu zatiranju ene od novih vej kinologije, ki je, moramo priznati, požela množično odobravanje v kinoloških vrstah s čedalje večjim številom sodelujočih na treningih in tekmah Rally Odedienca. K nam ga je pripeljala Karmen Zahariaš že leta 2003 in do leta 2009 je trajalo, da je Ano Dragičevič bivši predsednik KZŠ Brane Puš, ki izgleda le ni delal vse tako slabo, kot se skuša prikazati, končno uslišal in uvedel RO kot kinološko tekmovalno športno panogo. Gredo privatni interesi določenih res tako daleč, oziroma drug drugemu tako močno v nos, da jim ni mar za nikogar iz množice sodelujočih v tem, za pse sicer zelo prijaznem, a zdaj že bivšem športu širom po Sloveniji? Se bomo držali klasike izpred 50let celo življenje?

MNENJA
:

Že nekaj časa poskušam ugotoviti kaj je narobe v KZS in komisiji za šolanje. Začela sem delati v RO in prav lepo smo se imeli vsi sodelujoči.  Ko je odšel Puš, je Kovač Miloš najprej skenslal komisijo za RO in tako ta disciplina ni več omenjena kot kinološki šport. Nam, bivšim tekmovalcem, se porajajo vse glasnejša vprašanja: zakaj ni RO več omenjen kot športna kinološka disciplina, a nobenega odgovora, kot bi spraševali steno. In danes sem želela videti datume tekem objavljenih vsako prejšnje leto v Kinologu in glej si ga "kovača", RO tekem ni nikjer. Pa če tako pogledam, je imela KZS samo korist saj smo plačevali  tekme in sodnike in predvsem smo se imeli lepo. Priznam: zelo sem razočarana in žalostna. Enostavno ne znam tako sprevrženo misliti in delati kot očitno znajo "štrikati" ti kinologi. Ne razumem in nihče mi ne odgovori , zakaj  vsaj ne pustijo RO na miru , če že ne  želijo razvijati ta šport, zakaj zbrisati in uničiti nekaj kar ne razumejo?


Kot sem slišal, se je večini RO zameril, ker ga je Puš pripeljal iz tujine zaradi svojega "zaslužkarstva"? Ne vem sicer kaj je s tem narobe, če pač to dela in se ukvarja - a kdo dela zdaj mogoče kaj zastonj? Ko so skenslali Puša, je bil RO z nekaj ostalimi "ukrepi" med prvimi za odstrel. Temu smo zdaj priča. Na žalost, vsem je samo za lastne interese; kaj pa kdo vloži v svojega psa, to ni nič vredno in ne pomembno. Ko to ugotoviš, ti gre na kozlanje. Skupaj s Pušem so skenslali tudi večino sodnikov za RO, ki jih je postavil Puš. Pač drug veter drugam piha ... Nihče ne razume, ali pa noče razumeti; kako ti je, ko si toliko vložil v vsako malenkost in celo dosegal solidne rezultate: lep in pozitiven odnos psa vse pove. Bo to slovenska foušija požrla? 

Niso lepe  samo tekme , prijetno je bilo druženje in skoraj vsi smo se poznali in vedno več nas je bilo vsako leto. Žalostna sem , da so se "zalezli" v KZS taki ljudje, ki jim ni do tega da bi kinologijo širili ampak jo požirajo od znotraj, ne glede na to, da sami sebi "grizejo meso". Po začetni žalosti sem postala samo še bolj jezna, a bo tudi to minilo. Rada delam s psi in vedno bomo kaj našli zase.
Ni še vse izgubljeno, ni še vsega konec ... Se še borimo oz. upam, da se bomo borili za nekaj kar je sicer odlična stvar, a vseeno trenutno, več kot očitno, na listi za odstrel Komisije za šolanje. O tem koliko sem razočarana in žalostna pa da niti ne začnem ...
Ni še vse izgubljeno, ni še vsega konec … Se še borimo oz. upam, da se bomo borili  - za nekaj kar je sicer odlična stvar, a vseeno trenutno, več kot očitno, na listi za odstrel Komisije za šolanje. O tem koliko sem razočarana in žalostna pa da niti ne začnem ...

Prebrala sem odgovor KSV, ki ne vem, na čem bazira (gre slučajno za FCI pravila?). Moje vprašanje pa je, ali Komisija za šolanje v čem zavira razvoj RO, kje ga ovira in če morda ne pusti prirejati tekem, promovirati športa?


Spoštovani kinologi in ljubitelji discipline Rally Obedience!



Preteklo je 10 let, ko je bilo v kinoloških krogih slišati besedo o novi kinološki disciplini Rally Obedience. Danes je Rally Obedience, ali kar RO, poznan večini športnih kinologov. Število tekmovalcev se je od leta 2007 povečalo v povprečju iz dvajset na petdeset, torej se je več kot podvojilo. Lastniki psov, ki želijo svoj čas preživljati na aktiven, a tudi zabaven način, lahko izbirajo med vedno več kinološkimi društvi, ki so v svoj program šolanja uvedli tudi RO. Šport je v tem času dosegel zavidljiv nivo tudi na kvaliteti dela.

Na poti do uveljavitve športa v slovenski prostor je bilo vloženega veliko časa in truda posameznih kinologov. Seveda  pri tem ni šlo brez ovir, ampak z voljo in entuziazmom jim je uspelo RO pripeljati na takšen nivo, kot ga poznamo danes.



Leta 2010 je bil na Zboru sodnikov za delo pri KZS sprejet sklep, da se sproži postopek osamosvojitve RO komisije, ki bi delovala v okviru KZS. V ta namen je bila na KSV (Komisija za strokovna vprašanja) uradno podana prošnja za potrditev Komisije za Rally Obedience (KzRO). KSV je podano prošnjo zavrnila s sklepom, ki je bil potrjen dne 13.12.2012 na redni seji UO KZS. V obrazložitvi je bilo navedeno, da RO ni uradna disciplina FCI in kot takšna lahko deluje le kot »podkomisija«  Komisije za šolanje.



Ker se Komisija za RO, ki ni bila potrjena kot samostojna komisija, ne more opredeliti glede sprejetja ali zavrnitve izdanega sklepa KSV v zvezi z ustanovitvijo »podkomisije«, je odločitev prepuščena Vam, ki prav tako vlagate svoj trud tako ali drugače za dobro RO-ja. Vam, ki vam ni vseeno!



Vljudno vabimo, da se v ta namen udeležite sestanka, ki bo 8.3.2013 ob 18.00 uri v prostorih KD Ljubljana.



V upanju na svetlo prihodnost RO-ja Vas lepo pozdravljamo!
                                                                                   Komisija  za  Rally Obedience
Maja Straus

POSAMEZNE RAZGLASITVE ZMAGOVALCEV "RO":







PRILOGA: zapisnik KzRO



ZAPISNIK

KOMISIJE ZA RALLY OBEDIENCE



Prisotni: Miran Marš, Sašo Cvek, Maja Straus, Marjan Polajnar, Ana Dragičević
Opravičeno odsotni: Ivana Kirik, Štefan Kolman

Sestanek je potekal v torek, 8.1.2013, v prostorih gostišča Bohorč v Šentjurju pri Celju. Predsednik je pozdravil navzoče člane ter prebral predlagani dnevni red. Na dnevni red ni bilo pripomb. Po ugotovitvi sklepčnosti je bil soglasno sprejet naslednji dnevni red.


DNEVNI RED:
1. Odgovor KSV o poslani prošnji za samostojno komisijo Rally Obedience
2. Dogovor o delu komisije v bodoče
3. Razno

KT1)
Miran Marš, ki je sestanek začel in vodil je navzoče seznanil s problematiko ter podal poročilo o korespondencah s posameznimi predstavniki Komisije za šolanje pri KZS ter nekaterimi od predstavnikov KZS. Ravno tako sta poročila o podobnih korespondencah podala Marjan Polajnar in Ana Dragičević. Nikomur ni uspelo dobiti konkretnih informacij kljub temu, da je bil že leta 2010 na Zboru sodnikov za delo sprejet sklep, da se sproži postopek osamosvojitve RO komisije, ki bi se s pomočjo KzŠ sprovedel takoj po zagotovitvi zadostnega števila strokovnega kadra v samostojni komisiji.
Na KZS oz na Komisijo za strokovna vprašanja (v nadaljevanju KSV) je bila nato tudi uradno podana  Prošnja za ustanovitev oz potrditev Komisije za Rally Obedience (v nadaljevanju KzRO) kot samostojne komisije.  Dne 17.12.2012 smo prejeli negativen odgovor KSV (priloga temu zapisniku). Upravni odbor KZS še ni podal odgovora. Smo mnenja, da je Sklep KSV v nasprotju s sklepom najvišjega strokovnega organa KZS, to je Zbora sodnikov za delo. V nadaljevanju tudi sama Komisija za šolanje ni pristojna in ne sme ustanavljati podkomisij saj to lahko stori le KSV ter potrdi UO KZS. Prejeti Sklep KSV je spisan zelo skopo in iz njega ni razvidno, kakšne pravice, dolžnosti oz pravne možnosti/posledice bi taka »podkomisija« sploh imela. Ravno tako je bilo v telefonskih pogovorih s KzŠ (natančneje z njenim predsednikom Milošem Kovačem) jasno povedano, da »podkomisija« v taki sestavi ne bi  imela možnosti samostojnega sprejemanja svojih strokovnih sklepov ampak bi le-te potrjeval Skupni zbor sodnikov za delo. V konstruktivni debati smo prišli do ugotovitve, da s strani KZS ni interesa ter želje da se podpre ustanovitev samostojne komisije RO. Zato smo sprejeli naslednji sklep.

SKLEP:
Kot KzRO, ki ni bila potrjena kot samostojna komisija ne moremo in se ne bomo opredelili glede sprejetja ali zavrnitve Sklepa KSV. Odločitev o tem bomo prepustili širši javnosti  RO.


KT2)
Trenutni člani sedaj uradno nepotrjene Komisije za RO se ne opredelijo glede sprejetja ali zavrnitve sklepa KSV glede ustanovitve »podkomisije« v KzŠ.
Ana Dragičević predlaga, da trenutna »neuradna« komisija za RO začasno nadaljuje z delom, ob tem pa skliče sestanek RO srenje, kjer se javnosti, na vpogled, predloži vse zapisnike, pravilnike, Prošnjo za ustanovitev, Sklepe zbora sodnikov in KSV, z namenom predstavitve trenutne situacije v RO. Po razpravi se ponudi možnost ustanovitve nove komisije, z novimi člani, ki bi s samo ustanovitvijo tudi prevzela odgovornost za sprejetje ali zavrnitev Sklepa KSV in bi tako začela delovati kot »podkomisija« KzŠ.
SKLEP:
Skliče se sestanek oz srečanje vseh, ki se ukvarjajo z RO . Predviden datum sestanka je 1.3.2013, predvidena lokacija in ura sestanka pa KD Ljubljana ob 18. uri.

KT3)
V poročilu o delu za leto 2012 je potrebno navesti, da je bil sklenjen ustni dogovor s predsednikom KzŠ, da v letu 2012 sodniki za RO ne potrebujejo pisnega soglasja KzŠ za sojenje na RO izpitih in tekmah. Na izrecno zahtevo Saše Cveka je bilo izjemoma izdano le 1 pisno soglasje. V bodoče bo zahtevano pisno soglasje.

PRILOGE ZAPISNIKU:
- Dnevni red
- Zapisnik delnega zbora sodnikov za delo
- Prošnja o ustanovitvi KzRO
- Odgovor KSV


Sestanek je bil zaključen ob 21. uri.