more than words ...

more than words ...

MEDNARODNI ŠAMPION V DELU

...
Par vedno v dobri formi

International WORKING Champion! ...
Aya Q. Smreška


Vodnik Nikita Xever; sem uspel osvojiti ta naslov s svojo psičko Ayo kar je potrdila z dopisom FCI organizacija s sedežom v mestu Thuin - Belgium; dne 17.11.2010. S pričujočim dopisom in osvojitvijo tega prestižnega naslova je bila iz Belgije obveščena Kinološka Zveza Slovenije in vodnik, ki je s psom dosegel ta naziv.

...
Od majhnega mladička do šampiona ... sponzor je "Mr.Pet"

Z Ayo sva več let trdo delala
saj tekmujeva V DELU - torej po svetovnem programu IPO 3. Na osnovi vseh zbranih ocen, kandidatur in dokazil o ocenah izda Medanrodna organizacija FCI (Federation Cynologique Internationale) pričujoči naslov z spremnim dopisom vodniku in deželni kinološki organizaciji - v sloveniji je to KZS.


Prvaštvo v DELU (svetovni program IPO-3 ... sledenje, poslušnost, obramba)

Osvojeni naslovi v "lepoti" prihajajo v KZS kot po tekočem traku (seveda, saj
ni potreben niti osnovni ispit B-BH). Zato se Ayina titula šteje za izjemen uspeh, ki je bil osvojen v kategoriji delovnih psov (sledenje, poslušnost, obramba IPO 3). Da bi kdo, razen arhiva, vedel ali mi iz KZS čestital za doseženo titulo seveda ni ne duha ne sluha. Pomembni so torej sestanki, pravilniki, kritiziranje neprimernega in nestrokovnega dela s psi, ko nekdo nekaj z ogromnim naporom doseže ... to nima nikakršne vrednosti in posledično vidim - niti smisla. Aktivno ukvarjati se s tekmovalno kinologijo v Sloveniji nima nikakršnega pomena, če v tem ne uživa pes.

Pa smo tam ... čemu naslovi, pokali, medalje, titule in diplome? ... Kaj ima od vsega tega naš PES?! Vsa ta priznanja so za psa ... kup navadne - neuporabne šare!!! To zdaj lahko povem ... saj vedno VSE gledam le skozi pasje oči. Na tak način sem izšolal Ayo, na enak način delam z njenimi mladiči a na koncu se človek vpraša,; čemu ves trud, ves vloženi denar, vse mokre majice, umazane hlače, blatni čevlji, vsi prehladi in bolezni pridobljene na DELOVNIH treningih - če vse to ni namenjeno uživanju psa? Mar vse to ... le zaradi neuporabne šare?

.
Aya se razvija naprej - v njenih ... "A - jčkih"!

Naučiti psa točnega, intenzivnega in zanesljivega, samozavestnega sledenja ... že samo to - koliko je dela!? To vemo le tekmovalci v delovni kinologiji. Kje j
e še kompleten program poslušnosti po IPO 3 (ki vsebuje prosto vodljivost,; vaje v gibanju ... sedi, prostor, stoj - z odpoklici; prosto prinašanje 2kg predmeta in prinašanje 650g preko meter visoke prepreke ter A prepreke višine 1,8m; vajo naprej z uleganjem na razdalji ... ter odlaganjem v paru) povrhu pa še kompleten program obrambe po IPO 3 z vsemi vajami iskanja markerja, oblajanja in čuvanja markerja, zanesljivimi, polnimi in močnimi ugrizi v rokav ter hitrimi in takojšnjimi spuščanji po vodnikovem signalu, vodljivostjo v vseh smereh pod plenskim nagonom in vključno s preiskusom poguma???

Kje je vse to vloženo delo in čemu drugemu naj bo namenjeno ... če ne VESELJU PSA?! Ali mar ''pokalom''?

Aya Q. Smreška ... Mednarodni šampion v delu!

Mar si lahko vodnik namaže na kruh vsa ta priznanja, pokale, medalje ... ? Na koncu se vprašaš čemu vsa tekmovalna foušija, vse napetosti in trenja med posamezniki in celo kinološkimi klubi. Žalostno. V kinologiji so itak denarne nagrade prepovedane tako, da res ne vidim smisla v zavisti in pritajeni škodoželjnosti. Preden delovna psička doseže prvaštvo v delovnem razredu je že v gornji tretjini dovoljene starosti za rodovniško paritev, ki znaša 8 let.

Na tem mestu moram uporabit citat dragega prijatelja;

"ŽE PRED LETI SEM SE VPRAŠAL, KO UGASNEJO LUČI IN ZASTOR PADE, OSTANEŠ Z PSOM IN PLAKETO - POKALOM, PRAZEN IZPRAZNJEN ... POGLEDAŠ PSA, KI SPLOH NE VE ZAKAJ JE BILA OKROG NJEGA CEL DAN ENA MNOŽICA NJEMU NEPOZNANIH LJUDI, GLEDAŠ GA IN STA SAMA ... TIHO. TAKRAT SE VPRAŠAŠ , KAJ MIDVA SPLOH POČNEVA TUKAJ? ON PA ČAKA NA SVOJ OBROK HRANE IN MIR, NIČ DRUGEGA! SAJ ŽE TO, DA MI SKRBIMO ZA NJEGOVO PREŽIVETJE NI DEL NJEGOVEGA BITA, NARAVNEGA OKOLJA . KO JE LOVCEM - ESKIMOM, LAPONCEM, INDIJANCEM PES POMAGAL LOVITI DIVJAD JE BIL ZATO NAGRAJEN Z ODPADKI PA TUDI OSTALE DNI SO MU DALI, KER SO VEDELI, DA BODO Z NJEGOVO POMOČJO PRIŠLI DO ULOVA. DANES JE DAVEK CIVILIZACIJE NAREDIL TUDI IZ PSA SUŽNJA POTROŠNIŠKE NEČIMRNOSTI; ... KER PA TO NI DOVOLJ, SMO V SVOJEM EGOIZMU USTVARILI NEKO TEKMOVALNOST, KDO BO KOGA; NIČ VEČ NI VAŽEN PES SVA SAMO ŠE JAZ IN TI, KI TE S SREDSTVOM - PSOM HOČEM NA NEK NAČIN PREMAGAT IN TI DOKAZAT, DA SEM BOLJŠI OZ. BOLJ SPOSOBEN OD TEBE!

Žalostno ... a resnično! Sem popolnoma enakega mišljenja. Je torej pes na tekmovanjih res postal že samo sredstvo?

.
Naše tri punce

Tekmovati torej nima nikakršnega smisla, če v tem ne uživata OBA! Vodnik in predvsem pes! Vsak dan posebej v meri kot to psu odgovarja. Da to dosežeš se je treba naučiti razmišljati torej s pasjo glavo. Marsikdo, ki prebira članke na mojem blogu me vpraša, če obstaja še kaka literatura na to temo učenja. Seveda obstaja!!! - le, da je zaklenjena pod ključem v knjižnici vsakega psa posebej! Potrudit se ga moraš le poiskat ... kje bi lahko bil.


Neuporabna šara - a vendarle dokaz, da zmoreva vse ...
Moja mala Aya in jaz z njo!


Malo čudno je torej zanemarjanje s strani KZS še tistih redkih kinologov, ki se ukvarjamo z delovno kinologijo. Vsak kinolog dobro ve, da pomeni "NAUČITI PSA" predpisanih vaj po programu IPO in tekmovati v mednarodnem merilu ... čisto nekaj drugega - kot počesati in RAZKAZOVATI PSA. Pa vendar je naš Kinolog vsak mesec poln rastavljalskih posnetkov in rezultatov, ko "nekdo" doseže mednarodni šampionat v DELU, ga po pomoti zamešajo z "lepotci". Velika večina kinologov bi najraje takoj izbrisala ta najin dosežek z Ayo in nanj čimprej pozabila samo zato, ker si ne morejo pripisovati svojih zaslug pri tem rezultatu in to je priča odnosom v slovenski tekmovalni kinologiji šolanih psov.

.
Nikita & Aya Q. ... in najin naraščaj