more than words ...

more than words ...

VZPODBUDA MLADIM TALENTOM

POSLUŠNOST - Reševalci

Lep primer kako smo sposobni ubijati voljo vodnikom in uničevati mlade talente, ki svojo pot požrtvovalno gradijo s POZITIVNIM ODNOSOM PSA do dela. Se je tako težko sprijazniti s tem, da postaja nekdo, ki dela samo 4 mesece po metodi "Vse Je Nagrada" ENOSTAVNO BOLJŠI? Za spodbudo je ocena te poslušnosti radodarno negativna 26 točk! (za izpit - in ne svetovno prvenstvo).
14.november 2009



Za primerjavo si lahko spodaj pogledamo še posnetek istega para - 5 mesecev nazaj. Je to res isti vodnik? Je to res isti pes? Je možno, da je samo dosledno delo po metodi "Vse Je Nagrada" res tako močno spremenilo krdelni odnos po samo 4 mesecih dela?

(predtem: 21. junij 2009)

Ocena za ta prikaz je bila takrat pri istem sodniku celo dve točki višja - 28 točk. Kakorkoli; za 5 let trajajoči krdelni odnos je bil potreben temeljit preobrat, ki zahteva od vodnika neusmiljeno doslednost na vsakem koraku, kompleten "zasuk glave", požrtvovalnost - preobrat, ki je povezan s kar nekaj truda, treningi, - ki potegnejo za sabo tudi kar nekaj potnih stroškov, porabljenega časa, dodatne opreme ... Mar vse samo zato, da je na koncu ocena pri istem merodajnem sodniku še dve točki nižja? Le kdo bi to razumel - razen seveda sodnika.

TODA CILJ JE DOSEŽEN! Vodnica se je medtem že prenehala ukvarjati s kinologijo, - (RES ŠKODA!!!), toda ali je to sploh čudno? Se v "čudnem stanju" sploh zavedamo koliko truda je vloženo v primeren odnos s psom?

Že veliko podobnih perspektivnih vodnikov se je v preteklosti zaradi nevoščljivega odnosa predvsem nesposobnežev, ravno tako distanciralo od kinologije. V varnem zavetju brez prevelike konkurence se je vsekakor lažje dokazovati, mar ne? Ko nekdo dela slabo ga hvali, saj ti ni konkurenca - ko dela dobro ... enostavno glej stran! Takih in podobnih primerov, ki so se končali s prenehanjem aktivnega udejstvovanja s kinologijo (tudi vrhunskih tekmovalcev) je pri nas na žalost ogromno (večinoma samo zaradi primitivne nevoščljivosti).

Tako ostaja le drobna peščica kvalitetnih - a res odpornih kinologov, ki delamo naprej predvsem zaradi sebe. Le kam ciljajo kinološke smernice v Sloveniji? Je komu to sploh iskreno mar ali se odgovorni le sprenevedajo? Podobna problematika je obdelana tudi v spodnjem članku "Odnos Do Tekmovalcev".