more than words ...

more than words ...

POHVALA PSA

Pohvaliti ali ne?

Zgolj pohvala je med procesom šolanja ZELO MIZERNA NAGRADA! Kdor misli, da bo psa uspešno motiviral za delo samo z neprestanim hvaljenjem bo kmalu spoznal ignoriranje in izbirčnost svojega psa kajti prepogosta pohvala lahko zanj počasi postane celo prisila.


ZAKAJ ... ?

Psu na začetku beseda PRIDEN ne pomeni ničesar ... saj je ne razume in od nje nima praktično nič. Pohvalo psa - namenjeno za potrditev zaželjenega odziva usmerjamo kot nagrado predvsem takrat, ko nimamo možnosti materialne nagrade ... hrane, igre ali sprostitve. Zato nam po TEJ METODI pohvala psa pride prav - bolj na preiskušnjah kot so izpiti ali tekme saj ob sami vadbi nima smisla, da bi jo uporabljali zgolj kot "suhoparno obljubljanje" nečesa - kar pes dobi veliko kasneje ... ali morda sploh ne dobi. Zavedati se moramo tudi, da z morebitno prepogosto pohvalo lahko dosežemo ravno nasprotni učinek od željenega, ker psu avtomatsko sugeriramo, da si "nečesa" ... predvsem sami - zelo močno želimo. In če pes občuti našo premočno željo jo bo sam doživljal kot nezaželjeno vsiljevanje ali agresivnost - sam pa bo s tem dobil občutek zapostavljenosti in podrejenosti ter temu posledično celo občutek nekakšne PRISILE! Zato s pohvalo torej ne gre pretiravati!!!

Po igri naj pes pride sam od sebe k nam ... brez vabljenja!

Psa moramo predhodno torej najprej NAUČITI kaj "hvalevredna beseda" sploh pomeni. Pohvalo izpeljemo tako, da kužka z besedo in hkratnim telesnim kontaktom dodatno motiviramo ISTOČASNO z dajanjem priboljška ali ga pohvalimo takoj po zaželjenem vedenju in tik pred igro, ki sledi! Šele tako bo pes po določenem času povezal besedo "BRAVO!" ali "SUPER!" ... "TO!" ... "JA!" ... "ČUDOVITO!" - s prihajajočo nagrado za katero se splača malo potruditi.
.
Pes bo počasi besedo PRIDEN, BRAVO, SUPER … ali TREPLJANJE, BOŽANJE, DOTIK!!! - povezal z nečim dobrim oz. prihodom NAGRADE!

.
Samo hvaljenje z besedo torej ne zaleže bogve kaj - saj postane ob pogosti uporabi sčasoma ta beseda samo neizpolnjena obljuba od katere pes nima ... NIČ. Bolje je, če psa namesto z besedo pohvalimo s kratkim božanjem oz. ga rahlo potrepljamo, ker mu s telesnim dotikom povemo več kot z odvečnim besedičenjem.


GESTA DOTIKA je odvisna od temperamenta posameznega psa:

a. BOŽANJE izvedemo z enim - do največ tremi potegi dlani s strani od vratu nazaj po rebrih od strani (ne po hrbtu). Pri tem pazimo, da se NE SKLANJAMO preveč čez psa - če je majhen raje malo vzporedno počepnemo. Psa nikoli ne hvalimo z božanjem po glavi!!! Tako kot ljudem, je tudi psom prijetneje, če se jih dotikamo po TELESU - vendar ne zgoraj nad vratom. Tam je cona, katero je mati psica uporabljala za morebitno podrejanje, če si je mladič v leglu preveč dovolil.

b. KRATKO "ČOHANJE" privoščimo psu za enim od ušes s strani po vratu - ali pod brado - odvisno kje je posameznemu psu najbolj všeč




c. PSA LAHKO POTREPLJAMO
s strani po plečih - ali spredaj po prsih pod vratom. Jakost tega trepljanja je lahko od psa do psa zelo različna. Enim odgovarja samo en močen kratek dotik spredaj ali s strani, spet drugim dva do trije rahli dotiki.

Ob pohvali pazimo na res skopo odmerjen čas, da pes vsega skupaj morda ne bi razumel kot odvečno bodrenje ali prilizovanje - česar psi ne marajo preveč. Bolj kot je pes "korajžen" - manjšo dozo pohvale mu nudimo.



Ne hvali psa, ko je na ''višku"!


DOZIRANJE POHVALE:
Bolj kot si je pes s svojim odzivom prislužil nagrado - krajša mora biti oz. bolj skopo odmerjena. S selekcioniranjem jakosti pohvale dobimo še močnejše odzive. Z drugimi besedami; bolj kot je pes na vrhuncu - bolj ZMANJŠUJEMO dozo pohvale. Paziti moramo tudi na to, da psa preveč ne »vzdignemo«, ker bi nam sicer lahko ušel iz kontrole in bi morda razumel, da se hočemo igrati z njim. S tem bi morda psa med učenjem preveč dekoncentrirali. Ob hvaljenju tudi pazimo, da se ne sklanjamo nad psa, ker ga naša senca in višina obremenjuje ter pazimo, da ga pri tem ne pohodimo. Če se to vseeno zgodi, potem ga takoj v tistem trenutku izdatno nagradimo z igro, da vse skupaj poveže le še z večjo koristjo in nagrado.

VSE JE NAGRADA (oz. mora postati!) - tudi morebitna neprijetnost ali bolečina - pes naj jo vedno poveže z nečim DOBRIM!!!

.
Za psa je vsekakor večja in bolj donosna nagrada, če je nagrajen z oprijemljivejšo nagrado kot je zgolj prijazna beseda ... zato pohvalo po tej metodi uporabljamo bolj redko. Prav zaradi redkejše uporabe pa ima lahko na prireditvi kot je izpit ali tekma celo večji pomen - seveda, če smo psa predhodno naučili kaj naša pohvalna gesta pomeni.

Skratka pohvala je namenjena bolj DODATNI POTRDITVI zaželjenega vedenja kot pa pravočasnemu označevanju le tega. S pohvalo na koncu "vedenjske verige" damo živali le vedeti da sva TIM, ki sodeluje v skupno dobro! Njen namen naj pes počasi poveže s SAMOPOTRJEVANJEM. Doseči moramo tak odnos, da pes sam hrepeni po naši bližini, našemu zadovoljstvu in našemu dotiku brez ... da ga v to vabimo. Več ... rubrika "UPORABNO GRADIVO" Psihologija učenja - resetiranje vodnika.
.
Nikita & Aya Q.