more than words ...

more than words ...

DRŽAVNO PRVENSTVO ŠOLANIH PSOV

CACIT Slovenija 2010 "Renče"

Državno prvenstvo je letos organiziralo "ŠKD Vrtojba" na primorskem. Odvijalo se je en vikend prej kot je bilo prvotno planirano in sicer v soboto 29.maja na nogometnem stadionu v Renčah. To prvenstvo je postalo edina tekma
šolanih psov v Sloveniji s podelitvijo kandidature CACIT. Bržkone pa bo kmalu edina tekma v celem letu na državni ravni po IPO 3. nasploh ... saj so iz programa tekem "izginile" prireditve "CACIT-Šmarna Gora", zgodovinski "CACIT-Drenikov memorial" ter "CACT-Celeia".

11 mesečni kužek se igra "obrambo"

Na žalost se je še edina, dvodnevna prireditev šolanih psov v Sloveniji, spremenila v klasično enodnevno tekmovanje po IPO 3. Zahtevno za pse in naporno za vodnike. Prijavljenih nas je bilo 18 tekmovalnih parov, med njimi tudi dva iz Srbije. Sledenje je bilo organizirano na Banjški planoti približno 30km od Renč. Enodnevna izvedba programa po IPO 3. je narekovala polaganje prve sledi že ob 5.30 ... izdelavo pa ob 6.30 uri.


Z Ayo sva prejšnji večer na otvoritvi prvenstva izžrebala štartno št.1 in to je za naju pomenilo vstajanje v hotelu ob 4.00 uri zjutraj. Prevoz na sled je bil najprej 25 km z lastnim avtomobilom ter orientacijo po skici. Od zbirnega mesta "Grgarske ravne" smo nadaljevali z "bus" spremstvom do sledarskih terenov. Od tam naprej ni šlo več z os. avtom zaradi nedostopne poti. Vsakega tekmovalca (s psom) je zato terensko vozilo "djeep" prepeljalo 1km po polomljenem kolovozu do vsake posamezne sledi tik pred začetkom sledenja. Osebno sem se odločil, da sedim na kesonu poleg Aye, ker tujega avta in drugače dišečega boksa ne pozna. Mogoče zaradi tega je bila psička 10 minut kasneje delno neskoncentrirana na prvi liniji, ki nama ni šla ravno najbolje. Po prvem korektno nakazanem predmetu sva nadaljevala v svojem stilu. Vsi koti razen enega (p.d) so bili izdelani odlično kakor tudi nakazovanja predmetov, ki bi sicer lahko bila malenkost odločnejša. Aya je imela občasna drobna preverjanja še na tretji in peti liniji tako, da je bila končna ocena sledenja "dobro" - 83 točk.


Manjši problemček sem imel tudi z nepozdravljenim zvinom mezinca desne roke, (ki je razviden že iz spodnjih slik treninga v zadnjih dneh z mladiči) zato gre kritika vodenja na sledi tudi na moj račun. Začetni problemček pa se je ob "rodeo" vožnji na kesonu vozila poleg psice (na svojo željo) nazaj razvil v resen problem. Sicer imobilizirana desna roka, mi je namreč v naslednji uri zaradi udarca v cev ohišja na žalost tako močno otekla, da sem moral takoj poiskati zdravniško pomoč. Na žalost zaradi prehudih bolečin nisem mogel več nadaljevati s tekmovanjem na stadionu.

Moje življenje so psi!

Naša 10 mesečna punčka

ŠE REZULTATI
A=sled, B= poslušnost, C= obramba:

1. Arčon Hari ................... A=99, B=92, C=93 ............. skupaj 284
2. Slatinek Igor ................ A=93, B=88, C=92 ............. skupaj 273
3. Simonič Božidar ............ A=97, B=93, C=80 ............. skupaj 270
4. Polesnik Ivan ............... A=90, B=90, C=84 ............. skupaj 264
5. Smole Tone ................. A=88, B=81, C=92 ............. skupaj 261
6. Sergo Bogdan .............. A=93, B=88, C=79 ............. skupaj 260
7. Sergo Nuška ................ A=93, B=75, C=91 ............. skupaj 259
8. Gaber Matjaž ............... A=90, B=80, C=88 ..............skupaj 258
9. Štancar Stanko ............ A=98, B=76, C=81 ............. skupaj 255
10.Dolenc Urška ...............A=87, B=80, C=85 ............. skupaj 252
11.Bukovšak Pavel ........... A=92, B=79, C=81 ............. skupaj 252
12.Gjerkeš Henrik ............ A=97, B=80, C=75 ............. skupaj 252
13.Kalenić Nebojša ........... A=72, B=71, C=71 ............. skupaj 214
14.Mitrović Petar .............................................................. DIS

15.Lukanc Rado ............................................................... DIS
16.Kure Franc .................................................................. NEU
17.Krušič Ljubo ...............................................................
. NEU
18.Xever Nikita ................................................................ ODS


Tekmovanje se je pričelo v soboto zgodaj zjutraj na 30km oddaljenem sledarskem terenu na Banjški planoti ob 6.30 uri (z vmesnim ob
veznim "bus" prevozom ob 6,00 uri - kar pomeni vstajanje tako za polagalce kot za tekmovalce ob 4,00 uri!!!) in se zaključilo na stadionu okrog 24 ure. Sama prireditev je trajala torej več kot 18ur!

Alyx Reisenadler (11mes.)

Od zaključka petkovega treninga (21.30h) do potrebnega vstajanja v soboto ob 4,00 uri (za pravočasni prihod na "bus" prevoz) ni bilo niti potrebnih 8ur počitka. Jutranji prevoz z lastnim avtomobilom iz Renč je terjal 50 minut do "bus" prevoza, ki je pot nadaljeval v takrat še neznani smeri.
Vodniki in psi iz prve skupine so morali torej zdržati pokonci kar rekordnih 22 ur!!! preden so prišli do zasluženega počitka. Maraton ... ali kinologija?

Ravno tako je vprašljiv in sporen "rodeo" prevoz živali po nemogočem in polomljenem kolovozu s terenskimi vozili tik pred nastopom. Vozili NISTA BILI ENAKO OPREMLJENI z varnostno kletko za varen prevoz živali. V mojem primeru je bilo vozilo BREZ KLETKE. Avto je premetavalo tudi po 40cm v vse možne smeri tako, da je Aya večkrat udarila Z GLAVO OB OHIŠJE zloženega zadnjega sedeža ... in vse to tik pred nastopom na sledi. Tako ravnanje z živalmi je nedopustno, sploh pa s tekmovalnimi psi v katere vodniki vlagamo ogromne napore. Posledično temu, določeni tekmovalni pari nismo imeli dovolj časa, da bi pse ustrezno umirili in pripravili na sledenje saj je bil prevoz načrtovan in izpeljan tik pred nastopom. Drugo vozilo je imelo nameščene kletke za varen prevoz živali kar pomeni, da psi niso imeli enakih pogojev prevoza na samo sled. Razen naštetih različnih pogojev za tekmovanje je bila sicer organizacija glede na dostopnost terena in nivo prireditve dobra. Organizator se je trudil, da se v največji možni meri izogne dnevni vročini in ubijajočim dnevnim temperaturam, ki vladajo ta letni čas na primorskem.


Zaradi objave "neresničnih" podrobnosti o nedotakljivem organizatorju ... na račun svoje nesposobnosti za sledenje, sem bil deležen od vodje prireditve konkretnih groženj, da na prireditvah pod njihovim okriljem nisem več zaželjen tekmovalec, kar je bilo ... roko na srce, čutiti že ob sami prijavi na tekmo. Nekateri si očitno predstavljajo, da spada tekmovalna kinologija že kar pod privat firmo.

Nikita

Taca

Kdo ne zna lagati in
kdo za koga bi življenje dal,
kdo tako pogleda,
kot bi v temi iskrice prižgal?

Je roka ... človek,
je taca res samo žival,
je cviljenje beseda
ali že odmev iz mavričnih dobrav?

Je kožuh res manjvreden,
da človeka bi se bal,
je iskreno prijateljstvo ... ljubezen,
ki z denarjem bi ga priigral?

Kdo skrbi za koga
in kdo morda zna biti zal,
kdo za kom zajoka,
če drugi za večno bi zaspal?


(Nikita & Aya Q.)