more than words ...

more than words ...

SODNIKI NIMAJO J...

Tekmovanje "STROKOVNEGA KADRA"!

Iz leta v leto smo priča ogromnemu porastu števila sodnikov. Režija torej vztrajno narašča, število tekmovalcev pa upada. Glede na porast strokovnega kadra ... tekmovalci, ki smo počasi v primerjavi z režijo in sodniki že v manjšini, organiziramo razpis tekmovanja šolanih psov po IPO - kar med ... slovenskimi sodniki samimi. Enkrat za spremembo bomo obrnili sliko in sodnikom sodili tekmovalci po IPO, da preizkusimo to "umetnost" svinčnika. Očitno je postala vja umetnost gledanje in pisanje ... kot kaj pokazat s svojim psom. Le redki sodniki so taki, ki se upajo pokazat, da "imajo jajca". Vsi ostali so vljudno vabljeni, da pokažejo ... če jih imajo.

Počasi se namreč izgublja meja kdo obstaja zaradi koga. Sodniki zaradi tekmovalcev, (ki nas že skoraj ni več) ali tekmovalci ZARADI SODNIKOV?, ki jih je čedalje več in pač ... nekaj morajo početi. Zakaj pa ne? Naj tekmujejo (vsaj na eni tekmi) kar sami med sabo.



To bo ... tekma stoletja saj bo videti marsikaj pomembnega kar nam (tekmovalcem) do zdaj verjetno še ni poznano. Da ne omenjamo ponovitve briljantnih dosežkov morda opravljenih izpitov ... bo verjetno videti tudi marsikatero kvaliteto že pri sami "prijavi in odjavi" saj je dandanes postala prava učenost kako ugoditi "gospodu" sodniku. Potem zelo "bistveno" pripenjanje psa na tako ali drugačno ovratnico ali oprsnico
, zelo pomembno točno preštevanje korakov v posamezni vaji, način preverjanja identitete in značaja psa, potrebna pozornost na sodnika (pardon psa), točni položaji ob označbah ... pustimo se presenetiti. Mogoče bo dodana celo kakšna nova vaja, ko je pes med prosto vodljivostjo tako prost, da mu sploh ni potrebno več spremljati vodnika ali pa psu priti do konca sledi za ... vseeno pozitiven rezultat.


Poznano je že tudi "novo pravilo", da tekmovalec pri sodniku ne štarta z 100 točkami ampak le z 95 ..., ker si lahko vzame sodnik kar 5 točk "zase", ki jih lahko na koncu PODARI!? določenemu tekmovalcu ali pač ne ... odvisno s katere sredine prihaja. Te nepisane pravice nekaterih prevzetnih samovoljnežev se presenetljivo hitro učijo tudi domači "sodniki". No ... v tem res ni neke učenosti:

Torej ... OCENA = NASTOP (+) "DARILO" (-) ODBITEK ZA SIMPATIČNOST ... ali ne? Vsekakor manj zahtevno in zamudno - kot večletno delo s psom.

Kakorkoli. Priložnost za prijavo na "tekmo stoletja" imajo seveda tudi sodniki, ki "nimajo psa". Pse jim lahko posodimo kar tekmovalci sami ... saj je tako ali drugače pomembno samo ... v kakšnem jeziku so "komande"! Je to slovenski, nemški, angleški ali morda kitajski jezik. Psi namreč po pravilniku mešanice "NE RAZUMEJO" ampak govorijo npr. samo pasjo nemščino ali samo pasjo slovenščino - zato je "zelo pomembno" kakšno komando mu rečeš. Pomembna je tudi "pravilna" izgovorjava "magične komande" - besede na katere vsi psi pravilno UBOGAJO ... Zato bo nedvomno vsak pes veliko bolje delal, če mu bo nastopajoči sodnik na ves glas zatulil "splošno poznane komande" saj vsi vemo, da psi na splošno zelo slabo slišijo. Doma izmišljene besede ... hmmm, to je že odbitek!


Prijave hrvaških tekmovalcev pri nas bodo najbrž ... neveljavne - kot so mednarodni CACIT rezultati slovenskih tekmovalcev (doseženi na hrvaškem) ... NEVELJAVNI pri nas v Sloveniji!? Tekme na Hrvaškem verjetno potekajo po kakšnem drugem pravilniku kot po "FCI" in hrvaški sodniki očitno ne znajo sodit po mednarodnih merilih!? Slovenci smo kao "predobri" za nijh - oni pa preslabi za nas, da bi se rezultati lahko upoštevali!? Pa se enkrat preizkusite še z njimi, ko je vse tako otročje lahko.


V primeru nezadostnega števila prijav na tekmo sodnikov bomo tekmovalci zadovoljni že samo s PRIKAZOM DELA posamezne discipline... za spremembo ... kar s strani samega sodnika (v disciplini, ki jo sodi) preden se prične uradno tekmovanje po IPO. Naprimer sodnik, ki sodi sled ... naj najprej s psom sam prikaže sledenje ... sodnik, ki sodi poslušnost ... naj s psom prikaže poslušnost ... - preden "ostala nesposobna raja" začnemo s tekmovanjem.

Upamo le, da ne bo preslabo vreme in da veter ne bo odpihni
l množice prijavljenih sodnikov. Večina se namreč obrača tako kot veter piha. Naučeni so kimanja z glavo in pridnega dvigovanja roke na tekmi - pardon ... zboru sodnikov.

(je podpis potreben) ... Nikita!