more than words ...

more than words ...

"CACIT" PULA 2010

MEDNARODNA TEKMA "IPO":

Pred vrati je nova tekmovalna sezona 2010, ki se začenja že 13. in 14.marca s CACIT tekmo v Puli oz. Medulinu v organizaciji hrvaškega kluba "ISTRIAN". Tekmovalci iz Hrvaške, Slovenije in sosednjih držav se bomo pomerili v različnih programih šolanih psov A, BB-H, IPO, agilityu in frizby tehniki. Glede na to, da je ležal sneg v Sloveniji več kot 2 meseca je letos tekma v tako zgodnjem terminu kar velik izziv za vse tekmovalce iz Alpskih dežel saj v večini krajev ni bilo pogojev za trening sledenja že od 5. januarja razen seveda na primorskem zato bodo domači tekmovalci verjetno kar huda konkurenca.

Medulin; 13.in 14.marec 2010

Pa vseeno, primeren zgodnji termin omogoča dober vpogled v tekočo formo na osnovi katere je možno postaviti nove temelje za nadaljnjo izgradnjo psa. Je morda možno obdržati dobro formo kljub pomanjkanju "klasičnih treningov" le na osnovi obnavljanja osnovnih učnih členov ... BREZ povezovanja v klasično "vedenjsko verigo" ... kar tri mesece? Z Ayo sva počela celo - že prav "nadležno" zimo prav to saj nama drugega ni preostalo. Delala sva skupaj z najinimi mladički "otročje lahke reči" in prav zanimivo bo ugotoviti realno dejstvo po vsem tem ter DEJANSKO željo psa - česar se mnogi bojijo in izogibajo. Mogoče bi bilo bolje, da bi se tudi midva ... TODA komu mar za rezultat?! Vsake toliko je vseeno dobro preveriti ŽELJO PSA. Ali pes res tako močno pogreša klasične treninge oz. ali je ŽELJA po delu trenutno dovolj velika, da se bi psička vseeno lahko znašla v pogojih, ki jih ni imela možnost poskusiti že več mesecev? Vsekakor pomemben podatek, ki lahko precej pripomore k terminskemu tempiranju forme za naprej.

Pomembne so dragocene informacije in za to je treba včasih tudi nekaj tvegati. Psa obremeniti do skrajnosti na sledi ... za kar so zimski tereni v Puli ob močni burji idealna možnost. Psa preizkusiti na poslušnosti in obrambi v direndaju množičnih obiskovalcev, agilitašev, frizbijašev in ostalih. Po daljšem "igračkanju in relaksaciji torej ... kriterije povišati na maximum in ... vse bo znano že čez nekaj dni. Morda kdo ve kako se kalko se kali "popuščeno jeklo" katerega lastnost je izredna žilavost? Je morda pes iz jekla ...???

V ponedeljek sledi torej realna slika in ilustrirano poročilo. Na tej osnovi seveda PLAN DELA za naprej! Se že veselimo "Juhuhuuuuuuuu" ..........

(10.marec 2010)

POROČILO O REZULTATU na CACIT Pula 2010:

Aya zadovoljna ... torej tudi vodnik zadovoljen! Najvažneje je to, da je psička uživala in ji tekma ni pustila negativnega prizvoka. Ravno obratno! Začetka delavne "sezone" se zdaj še bolj veseli. V soboto 13.marca zjutraj sva z Ayo pred hotelom izžrebala številko 1. med tekmovalci najine kategorije.


A. disciplina - SLEDENJE:
Na sled sva se podala torej v prvi skupini in po ponovnem prežrebavanju dobila prvo sled med tistimi, ki so bile že položene. Zimski tereni v okolici Pule so ponudili suho podlago s poležano travo, ki je bila vsa prehojena še od petkovega "črnega" treninga domačih tekmovalcev. Toda Aye to ni preveč motilo saj njen smrček dobro ve' ... katera sled kako diši in koliko je stara. Dopoldanski mrzel primorski veter, ki je neprestano menjal smer ... Aye, ki intenzivno sledi z nizkim nosom, ni preveč motil.

Na zadnji liniji

Glede na to, da Aya zaradi snega v Sloveniji ni sledila skoraj 3 mesece je zelo suvereno opravila svojo nalogo. Štiri LINIJE so bile ocenjene z "odlično" in ena z "prav dobro". Dva PREDMETA nakazana z "odlično" in eden z "prav dobro". Vsi štiri "kljuke" so bile izdelane korektno in končna ocena sodnice Blaženke Jovanović (CRO) je bila: odlično - 96 točk.

B. disciplina - POSLUŠNOST:
Najprej čestitke organizatorju za organizacijo DVODNEVNE tekme, ki ponuja možnost predstave maksimalnih zmogljivosti psa saj so vse višji tekmovalni kriteriji tudi vse napornejša naloga tekmovalnih parov za enodnevne nastope po IPO 3. Pes v enem dnevu zelo težko predstavi svoje maksimalno znanje iz vseh TREH disciplin naenkrat, ker ni robot ... in tega bi se moral zavedati vsak organizator.


Čez plezalno steno ... 1,80m

V Sloveniji se z dvodnevno organizacijo lahko primerja edino državno prvenstvo, ki je enkrat letno ... vse ostale tekme po IPO programu so pri nas na žalost "brzinsko šablonske" in enodnevne.

Sedi v gibanju

V soboto zelo pozno popoldan smo imeli v Medulinu možnost treninga na poligonu in iskoristili smo ga za kratke vaje poslušnosti in obrambe kar (skupaj z dopoldanskim sledenjem) že pripomore k delni utrujenosti psa ... in vodnika saj je bila gneča ljudi okrog poligona nepopisna. Celo soboto, ko smo bili IPO tekmovalci na sledenju je na poligonu potekalo odprto prvenstvo v agilityu in res se ni manjkalo pisane kosmate druščine. Veliko tekmovalcev in tekmovalk je prišlo tudi iz Slovenije. Zvečer smo po skupnem druženju ob večerji in živi glasbi odšli na zaslužen počitek. V Puli so bile temperature ponoči POD NIČLO in zjutraj smo se prebudili skupaj s slano na travi.

Tik pred vajo "STOJ"

V nedeljo zjutraj je sodil poslušnost pedantni sodnik Daniele Peres (ITA). Po prespani noči sva spočita z Ayo nastopila v prvem tekmovalnem paru skupaj z Zdravkom Kličekom (CRO). Pred nama so se že zvrstili tekmovalci po nižjih programih. Aya je uživala v vajah poslušnosti prav zato, ker nisva že lep čas "drgnila" klasične šablonske poslušnosti. Ocena sodnika je bila: visoka prav dobra - 94 točk. To je bila hkrati tudi najvišja ocena na poslušnosti po IPO 3 toda pred nama je bila še obramba, ki jo z Ayo trenirava kar sama z družinskim markerjem ... Olgico.

C.disciplina - OBRAMBA:
Popoldan ob 14.30 sva bila na vrsti za pričetek najudarnejše discipline, ki se jo z Ayo čedalje bolj veseliva. Psico sem moral najprej zbuditi, ker mi je v avtu na toplem soncu po opravljeni poslušnosti že ... zaspala. Po kratkem "ogrevanju" sva nastopila pred črno množico kinologov in radovednežev iz bližnjih hotelov, ki pa jih nisva med nastopom niti opazila razen na koncu ob odjavi, ko je bilo že vse za nama.

Poskus pobega markerja

Obrambo je sodil dolgoletni kinolog, sodnik in predsednik "komisije za šolanje" ... Stefano Codemo (ITA). Aya je precizno preiskala vse revirje, nalajala markerja in ga brezkompromisno po mojih navodilih tudi "disciplinirala" z ugrizi ... seveda v rokav. Prvi del je markiral Robert Kranjčec (CRO) in drugi del Franci Balantič (SLO).


Disciplina in spuščanja so bila korektna, delo energično in koncentracija na markerja odlična. Vse vaje so bile v odlični oceni ... vsaj kolikor sem jaz razumel ... eccellente (al kako se že napiše) ... naj bi pomenilo odl. in po neskončnem komentarju v italjanščini in polomljenem prevodu v hrvaščino je bila končna ocena obrambe (odlično) 97 točk!

Stefano Codemo po komentarju

Vse tri discipline je nama z Ayo uspelo spraviti na zavidljivih 287 t. in skupno 1.mesto: po IPO-3. Tako je po dolgoletnem trudu prvič uspelo kakemu slovenskemu tekmovalcu na hrvaškem osvojiti prestižni naslov in kandidaturo "CACIT". Celotna prireditev je potekala v tekmovalnem a vseeno sproščenem zgodnje pomladanskem vzdušju.

Drugouvrščeni Zvonko Klen (CRO) je za nama zaostal že za debelih 11 točk. Tretje mesto je zasedel Mario Vajnaht (CRO)z 274 t., naš Franc Kure pa je bil z 264 točkami četrti. Potem čestitke, podelitev, slikanje, tra la la la ... še ogled popoldanske tekme v metanju frizbijev in gas domov k mladičem. Malo nas je ožgalo sonce, v dveh dneh smo zapravili 150 EUR - kar (za naš družinski proračun) ni majhen znesek. Zdaj pa spet naprej vsakodnevno delo z mladiči in njihovo mamo v istem slogu kot do sedaj. To je moja usoda!

V ozadju SLO marker "Železni Frenk"

IN GLAVNI ZAKLJUČEK PO PREIZKUŠNJI ... ?!!!

Ali pes resnično potrebuje toliko treninga kot si predstavljamo ljudje? Kje je meja do katere je smiselno trenirati in kako ohranjati osvojeno znanje? Kaj početi s tekmovalnim psom v pripravljalnem obdobju? Če šolamo psa po metodi "Vse Je Nagrada" naj pomeni praktično vsaka tekma za psa le NAGRADO!!! Toda kako V PSU ustvariti vtis , DA BO TO TUDI TAKO OBČUTIL? Kako realizirati pravilo: Manj = VEČ!!!

Sledijo FILMSKI PRIKAZI "CACIT" Pula 2010

A. disciplina "SLEDENJE":

Ravno sled je tista, ki psa psihično najbolj izčrpa tako, da ima za tisti dan DOVOLJ eno disciplino. Če hočemo kvaliteto, potem moramo psom ponuditi vsaj možnost, da jo pokažejo.

B. disciplina "POSLUŠNOST"

Naslednji dan je pes spet kot nov, zbran in pripravljen za nadaljevanje prikaza kot ga zmore najbolje.

C. disciplina "OBRAMBA"

Lahko si zavrtite kar vse tri filme NAENKRAT za boljšo predstavo o tem koliko truda mora žival vložiti v svoj nastop. Vsega tega ne moremo zahtevati od psa na tekmi v enem samem dnevu ... vsaj tisti ne, ki cenimo kvaliteto.

SLO tekmovalci na CACIT Pula 2010

ŠE SKUPNI REZULTATI:

BB-H:

1.mesto ... Jenež Tanja CRO (97 točk)
2.mesto ... Tjaša Gregorič SLO (96 točk)
3.mesto ... Vedran Kapelčan CRO (93 točk)
4.mesto ... Nataša Pen SLO (90 točk)
5.mesto ... Branko Mohorič SLO (89 točk)
6.mesto ... Andrea Pintar CRO (87 točk)

IPO 1:
1.mesto ... Marjan Cizerle SLO (269 točk)
2.mesto ... Jože Bola SLO (261 točk)
3.mesto ... Dragan Lakić CRO (241 točk)

IPO 3.
1.mesto ... Xever Nikita SLO (287 točk) in naslov "CACIT"
2.mesto ... Zvonko Klen CRO (276 točk) in naslov "REZERVA CACIT"
3.mesto ... Mario Vajnaht CRO (274 točk)
4.mesto ... Franc Kure SLO 264 (točk)
5.mesto ... Siniša Magdalenić CRO (261 točk)
6.mesto ... Nenad Šarić CRO (258 točk)
7.mesto ... Zdravko Kliček CRO (254 točk)
8.mesto ... Zvonimir Bunić CRO (178 točk)

Nikita & Aya Q.

14.marec 2010